recept: Erdélyi borsos tokány, Kifőzde
Erdélyi borsos tokány
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

80 dkg marhapacsni,
2 fej vöröshagyma,
20 dkg kolozsvári szalonna,
1 paradicsom,
1 paprika,
2 dl tejföl,
1 evőkanál zsír,
1 dl fanyar fehér bor,
1 evőkanál liszt, só, bors, majoránna



A füstölt szalonnát gyufaszálnyira felaprítjuk, és pici zsíron kisütjük, majd leszűrve félretesszük.
A hagymát karikákra vágjuk és a szalonna zsírján, erős tűzön kissé megpirítjuk. Ezután hozzákeverjük a kisujjnyi darabokra felvágott húst, megfűszerezzük sóval és ízlés szerint elég sok törött borssal, és jól átpirítjuk.
Kevés vízzel vagy húslével és a borral felengedjük, hozzáadjuk a kockára vágott paprikát és paradicsomot, megszórjuk egy kávéskanálnyi morzsolt vagy apróra vágott majoránnával, és fedő alatt, kislángon puhára pároljuk. Ha a hús már puha, zsírjára lesütjük és hozzáadjuk a kisütött, félretett szalonnapörcöket, meghintjük egy evőkanál liszttel, kissé megpirítjuk, majd mártás sűrűségűre felengedjük vízzel vagy csontlével, jól felfőzzük, és tálalás előtt 2 dl tejföllel elkeverjük.
A tokány leve rövid, sűrű, barna színű, tartalmas. Bármilyen húsból készíthetjük, disznó, marha, ürü, bárány, vadak, szárnyasok egyformán megfelelőek.
Nokedlivel, kagylótésztával, tarhonyával kínáljuk.
Bármilyen (csípős) savanyúság illik hozzá.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: nokedli
 Jutkasaláta
 kovászos uborka

Forrás: Réges-régi szakácskönyvből.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2009.01.29. Utoljára frissítve: 2009.05.29.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 napja (2024-04-27 17:24:06 - 2.72)
Hozzászólások:

Sancho (2011-06-11 14:43:00):
Nemrég egy szilágysági kollégámnál kóstoltam, puliszkával, meg kovászosuborkával. Nagyon finom volt. Beteszem a saját menübe is.

Megjegyzés a recepthez