Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||||||
80 dkg marhapacsni, 2 fej vöröshagyma, 20 dkg kolozsvári szalonna, 1 paradicsom, 1 paprika, 2 dl tejföl, 1 evőkanál zsír, 1 dl fanyar fehér bor, 1 evőkanál liszt, só, bors, majoránna |
A füstölt szalonnát gyufaszálnyira felaprítjuk, és pici zsíron kisütjük, majd leszűrve félretesszük. A hagymát karikákra vágjuk és a szalonna zsírján, erős tűzön kissé megpirítjuk. Ezután hozzákeverjük a kisujjnyi darabokra felvágott húst, megfűszerezzük sóval és ízlés szerint elég sok törött borssal, és jól átpirítjuk. Kevés vízzel vagy húslével és a borral felengedjük, hozzáadjuk a kockára vágott paprikát és paradicsomot, megszórjuk egy kávéskanálnyi morzsolt vagy apróra vágott majoránnával, és fedő alatt, kislángon puhára pároljuk. Ha a hús már puha, zsírjára lesütjük és hozzáadjuk a kisütött, félretett szalonnapörcöket, meghintjük egy evőkanál liszttel, kissé megpirítjuk, majd mártás sűrűségűre felengedjük vízzel vagy csontlével, jól felfőzzük, és tálalás előtt 2 dl tejföllel elkeverjük. A tokány leve rövid, sűrű, barna színű, tartalmas. Bármilyen húsból készíthetjük, disznó, marha, ürü, bárány, vadak, szárnyasok egyformán megfelelőek. Nokedlivel, kagylótésztával, tarhonyával kínáljuk. Bármilyen (csípős) savanyúság illik hozzá. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.
|
Nemrég egy szilágysági kollégámnál kóstoltam, puliszkával, meg kovászosuborkával. Nagyon finom volt. Beteszem a saját menübe is.